U srcu hrvatskih ruralnih krajeva, gastronomija nije samo hrana – ona je priča o baštini, lokalnim namirnicama i vještini koja se nasljeđuje i prenosi generacijama. Upravo je to područje u kojemu godišnja nagrada SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award igra jednu od svojih najbitnijih uloga, a to su poticanje izvrsnosti i podizanje ukupne kvalitete gastronomske ponude.
SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo pretvara tradiciju u vrhunsku ruralnu gastronomiju koristeći se preciznim kategoriziranjem i strogo utvrđenim kriterijima kako bi izravno utjecala na oblikovanje gastronomske ponude u ruralnim destinacijama.
Kulinarska okosnica i ključni mehanizam poticanja izvrsnosti nalazi se u posebnoj kategoriji nagrada pod naslovom Tradicijska ruralna gastronomija u okviru koje se prepoznaje i nagrađuje objekte koji se ističu očuvanjem izvornosti, a nagrađuju se i oni koji uspješno obnavljaju i oživljuju zaboravljene i autentične kulinarske recepte specifične za područja u kojima se nalaze te se na taj način tradicijsko znanje pretvara u aktivni turistički proizvod.
Kriteriji nagrađivanja daju prednost objektima koji se koriste namirnicama iz vlastite proizvodnje ili surađuju s malim lokalnim dobavljačima. Ova posvećenost sezonskome i lokalnome pri izboru hrane jamči višu kvalitetu izvedbe jela i pridonosi održivosti i atraktivnosti cjelokupnoga ruralnoga gospodarstva.
SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Awardpotiče gastronomiju i u drugim srodnim kategorijama te prepoznaje da je hrana tek dio širega enogastronomskoga doživljaja, pa nagrada za vinski turizam nije samo ocjenjivanje vina, nego i ocjenjivanje kvalitete cjelokupne ponude vinskih kušaonica.
Dobitnici su nerijetko vinarije koje su razvile iznimnu ponudu prigodnih jela za posluživanje bez pribora odnosno popularnu hranu za prste (eng. finger food) ili – suprotno od toga – prirodnu, sezonsku i domaću tradicijsku kuhinju (eng. slow food) koja sjajno prati ponudu njihovih vina i na taj način podiže ljestvicu cjelokupne hrvatske enogastronomije.
Nagrađivanjem malih obiteljskih proizvođača vrhunskoga autohtonog sira, suhomesnatih delicija, meda, džina ili piva iz malih obiteljskih pivovara (eng. craft beer), SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award izravno utječe na podizanje kvalitete osnovnih sirovina koje ulaze u kuhinju nagrađenih restorana i domaćinstava.
Stoga naslov dobitnika godišnjih nagrada projekta SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award odnosno Zlatne povelje, Srebrne povelje i Brončane povelje služi kao snažan pečat kvalitete.
Riječ je o oznaci izvrsnosti kojom se nadahnjuje poduzetnike i ugostitelje na daljnja ulaganja i usavršavanje te im se ujedno daje neprocjenjivu medijsku vidljivost na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kojom se privlači sofisticiranije goste, spremne platiti više za autentičnost i visoku kvalitetu.
Time se hrvatska ruralna gastronomija i ruralni turizam potiču na svojemu putu do toga da postane ključnim dijelom hrvatske turističke ponude, rame uz rame sa svjetskim trendovima kulture od polja do stola.
Stoga možemo slikovito reći kako SUNCOKRET ruralnoga turizma – The Sunflower Award na taj način hrani gastronomsku izvrsnost hrvatskoga sela.